Seul’a Perşembe akşamı kazasız belasız ve olaysız bir şekilde ulaştım. Burada bizim cep telefonları çalışmıyor bu arada, gelirseniz aklınızda olsun. Neyse arkadaşımın evine gitmek üzere otobüse binip şoföre inmek istediğim durağı söylemeye çalıştım. Anlamadı bir türlü. En önde de bir adam oturuyor, ikisi bön bön bana bakıyorlar. Neden sonra anladıklarında önde oturan adam kahkahalarla gülmeye başladı. Benim telaffuzumla nasıl dalga geçiyor terbiyesiz anlatamam. Dedim öğret bana o zaman. Öğretti ama her yanlış söyleyişimde yerlere düşüyor gülmekten. Tatlı adamdı, bir şey demedim. Değilse Tayland’da öğrendiğim Tay boksu numaralarını göstermeyi bilirdim elbette.

İlk önce müzenin amacını söyleyeyim. Batıda dışkı tarih boyunca kullanılmadan atılırken, Asya’da gübre olsun, ilaç olsun, yakıt olsun değerlendirilmiş. Günümüzde her tarafa yayılan alafranga tuvaletlerle Asyalının dışkısıyla ilişkisi de bozulmuş. Şimdi yapılması gereken çevreye zarar vermeyen ekolojik tuvaletler üretmek. Bu amacı sonuna kadar desteklemekle beraber bu müze sayesinde Korelilerin de bizim gibi olduklarını anlamış oldum. Onlar da her şeyi Korelilerin bulduğunu, tüm dünyanın aslında Koreli olduğunu falan düşünüyorlar. İyice kanım ısındı.
Şimdi müzenin benim ilgimi çeken kısımlarını aktarmak istiyorum. Ne de olsa her blog yazımda iğrenç bir muhabbete girmem gerekiyor. Orta Çağ’da, Batı’da kakalar balkondan aşağıya salınıyormuş genelde. O yüzden kadınlar topuklu ayakkabı, erkekler şapka ve pardösü giymeye başlamışlar iddialarına göre. Topuklu ayakkabıyı bilmem de pardösü ve şapka soğuk ve yağmur nedeniyle de olabilir gibi geldi bana. Siz bu konuda google araştırmaları yaparsanız bana da iletin. Neyse Asya’ya ve özellikle Kore’ye gelecek olursak köylerde tuvalet direkt domuzlarının beslendiği yere akıyormuş vakt-i zamanında. Domuzcuklar çok seviyorlarmış insan dışkısını. Hem temizlik sağlanıyormuş, hem hayvanlara daha az yem vermiş oluyorlarmış, hem de domuz eti daha lezzetli oluyormuş. Bunlara İngilizce “Poo Pigs” yani “Kaka Domuzu” deniyor. Bir de “Kaka Köpekleri” var. Altta müzede çektiğim fotoğrafı da görebilirsiniz. Bu tatlı köpekler bebeklerin kakalarını yiyorlarmış üstünüze afiyet. Sonra da popolarını yalayıp temizliyorlarmış. Bez yok tabii. Valla öyle yazıyordu, sallamıyorum hiçbir şeyi. Siz yine de köpeğinizi bu şekilde eğitmeyin bence. “Bu köpeklerin de etleri leziz” diye bir yazı bekledim ama yoktu neyse ki. Kore’de Çin’deki gibi köpek eti tüketiliyor çünkü, ama her tarafta bulduğunuz bir şey değil. Tamam bu konuyu kapatıyorum içiniz fenalaşmadan. Cumartesi’ye atlayalım.
Cumartesi, 17 Mart, yani bütün dünyada yeşil giyilip barlarda kutlanan İrlanda bayramı St. Patrick’s Day’di. Arkadaşım da İrlandalı olunca biraz saray gezip kültürel faaliyetlerde bulunduktan sonra kendimizi çeşitli etkinliklere verdik.
Öğleden sonra 2’de başlayıp gece 4’te biten aktiviteler konusunda çok ayrıntı vermeyeceğim ama Koreli U2 cover grubu muhteşemdi ve deli gibi eğlendim. Bir de akşam yemeğinden bahsedeyim. Menüde ipek böceği, canlı ahtapot ve deniz ürünleri çorbası vardı. İpek böceğini sevmedim. Pişirirlerken çok kötü kokuyor ama çerez olarak önünüze koyarlarsa deneyin. Canlı ahtapot biraz garip bir olay. Canlı dediysek doğranmış halde ama bizde de biliyorsunuz vura vura öldürüyorlar hayvanı, oynamaya devam ediyor çünkü. (Sinir sistemiyle ilgili bir durum sanırım) Neyse önünüze bir tabak getiriyorlar minik beyaz oynayan yaratıklarla dolu. Löp löp yiyorsunuz. Çiğnemesi zor ama ben iyice çiğnemeye çalıştım her ihtimale karşı, geri yürümeye falan çalışır, belli mi olur. Aslında bu ahtapotu toptan kesmeden falan, harbi canlı şekilde de yutuyorlarmış da, hem iğrenç geldi bana düşüncesi, hem de tehlikeliymiş çünkü hayvan boğazınızı tıkayarak sizi öldürebilirmiş. Hakkı da bence. Deniz ürünleri çorbası çok güzeldi bu arada ama ona da tuhaf bir tepki verdim, acısından dolayı sanırım. Her kaşıktan sonra hıçkırdım. Benim için unutulmaz bir akşam yemeği oldu.

Pazar kendimize biraz zor geldik haliyle. Sonra da futbol maçına gittik Martin’in arkadaşlarıyla. Burada tanıştığım tüm yabancılar İngilizce öğretmeni. Kore’de tüm okulllar anadili İngilizce olan öğretmenler çalıştırıyor o yüzden adım başı bir öğretmenle karşılaşmanız mümkün. Benim tanıştıklarım hep çok tatlı insanlardı, çocuklar için sevindim.
Neyse maç komikti, stat daha çok çocuk parkını andırıyordu. Aileler Pazar gezmesi için gelmişler. Bir de Seul takımı için sallanan bayraklara çok güldüm. Seul’un rengi kırmızı-siyah, kalabalığa bakarken Che Guevera’lı bayraklar görüyorum, herhalde bu başka biri de, çok benziyor falan diyorum. Dünyanın en kapitalist ülkelerinden birindeyim çünkü. Neyse Che’ymiş gerçekten. “Ne alaka?” dedim arkadaşıma, “Kırmızı siyah çünkü” dedi. Bu olay Kore’yi çok güzel özetliyor bence. Maç sonrası da geleneksel bir lokantaya gidip yerde bağdaş kurarak yedik, sonra yürüyemedim.
Pazartesi günü burada her türlü turistik yer kapalı, hatta otobüs turları da çalışmıyor. Ben de kah gökdelenlerin arasında, kah nehir kenarında, kah şehrin eski kısımlarında yürüdüm. Dondum ama bu şehri sevdiğime karar verdim. Hatta birkaç sene yaşanır bile. Bu arada 1994 yılında, Kore’nin günlük yaşamı ve tarihiyle ilgili bir sürü dokümanı gömüp bir anıt yapmışlar. Anıtın yanına bir gittim ki üzerinde Türkçe bir şeyler yazıyor. “Anaa” falan derken kardeş şehir Ankara’dan Melih Gökçek’in imzasını gördüm. Koşa koşa kaçtım.
Akşam da karaoke odası kiraladık. Kore’ye gelince mutlaka yapılması gereken aktivitelerin başında çünkü. Baştan aşağı cam odada neonlara bakarak soju ve bira eşliğinde tepindik sabahın 3’üne kadar. İlk başta Koreli bir çift de vardı, sayelerinde deneyimim biraz daha geleneksel oldu.
Sonra da 3 saat kadar uyuyup Kuzey-Güney Kore sınırında, silahsız bölgede bulunan “Joint Security Area”ya giden tura katılmak için yollara koyuldum.
Çok ilginç bir deneyimdi, 77 dolar, çok pahalı ama değer bence. Güney Kore’nin tutumunu biraz acayip buldum onu söyleyeyim önce. Evet Kuzey Kore’de durum çok çok kötü gerçekten ama Güney Kore kendini tam bir melek gibi yansıtıyor. Mesela Kuzey Kore’nin güney sınırında “Propaganda köyü” denen bir köy var. Kuzey Kore orayı dünyaya “burada her şey mükemmel” demek için inşa etmiş. Yalan bir köy ve kimse yaşamıyor söylediklerine göre. Buna inandım. Ama Güney Kore de, gelen mültecilerin bekletildiği yerin bahçesine lunapark yapmış çocuklar oynasınlar diye. “Biz işte bu kadar iyiyiz” mesajı veriyorlar. Bana biraz abartı geldi de, belki de fazla septik yaklaşıyorum. Sonra bir sürü video gösterdiler Kuzey Kore’nin fenalıkları hakkında. Videolar gerçekleri yansıtıyor olabilir ama kullanılan dil de propaganda diliydi. Bu konuda beni haksız gören veya benzer düşüncelere kapılmış olanlar bana yazarlarsa çok sevinirim aslında.
Hava çok açık olduğu için Kuzey Kore’ye baktık önce gözlem noktasından. Birleş Milletler askerleriyle dolu silahsız bölgeye gittik sonra. 2 kez pasaport ve kılık kıyafet kontrolü yaptılar. Dediklerine göre deli dolu giyindiğimiz taktirde Kuzey Kore fotoğraflarımızı çekip “İşte parasız pulsuz kötü Güney Kore ve Birleşmiş Milletler” diyerek propaganda yapıyormuş vatandaşlarına. Bir de açık ayakkabı giymek yasak, nedeni de bir aksilik olduğu taktirde koşmamızı engellemesi. Yutkunduk. 2008’e kadar Kuzey Kore’ye giren turlar da yapılıyormuş ancak 52 yaşındaki bir kadın vurulduğu için bırakmışlar. Birden bu turun da ne kadar güvenli olduğu konusunda şüpheye düştük. Mantık biri vurulana kadar devam mı etmek acaba diye meraklandık. Neyse bir kağıt imzalattılar, ölürsek sorumluluğun bize ait olduğuna dair. En son “Kaplanlar beni yerse benim suçum” diye bir imza atmıştım hatırlarsanız. Bundan sonra ne imzalayacağım merak ediyorum. Amerikalı askerler eşliğinde askeri bir otobüse bindik. Dolandık biraz, “Şura barış köşesi, şurada 2 asker vuruldu” falan gibi açıklamalarla. Bu arada silahsız bölge ama askerler silahlı haliyle. Bir de bir köy var bütün bu karmaşanın ortasında. Çok ilginç bir yer. 24 saat BM korumasında, orada oturabilmek için soyunuzun sopunuzun köye ait olması gerekiyor. Dünya kadar yardım alıyorlarmış, hepsi çok zengin olmuş ve erkekler askerlikten muafmış. Haliyle köye gelin gidebiliyor ama damat gidemiyor. Bütün bu avantajların yanında yılda 240 günlerini orada geçirmeleri gerekiyor. Günde birkaç kere askerler tarafından kontrol ediliyorlar. Gece 12’de evlerine girmiş ve tüm güvenlik önlemlerini almış olmaları gerekiyor. Bir yerden bir yere ancak asker kontrolünde gidebiliyorlar. Kuzey Kore sinirlense ilk o köyü vurur söyleyeyim.
Sonra bir kapısı Kuzey Kore’ye, bir kapısı Güney Kore’ye açılan odaya girerek Kuzey Kore’ye binanın içinde adımımızı atmış olduk. Saçma gelecek ama heyecanlı bir olay. Ben bu arada Kuzey Kore kapısına çok yaklaştım fotoğrafım çekilirken, askerlerin biri “Höt” dedi.
Martin de evden çıkmadan “3. Dünya savaşını başlatma Duygu lütfen” demişti bana, başlatıyordum az kalsın. Ardından binanın dışına çıkıp Kuzey Kore’ye ait binanın fotoğraflarını çektik. Oradan bir asker dürbünüyle bizi kontrol ediyor. Hafiften tırsıyor insan. Ben zoomladım iyice.
Tabii bu fotoğraf işi keyfekeder değil, devamlı “Şimdi fotoğraf çekin, şimdi kaldırın” falan gibi emir geliyor. Askerler sempatikti ama, haklarını yemeyeyim. Sonra da hediyelik eşya dükkanına gittik savaş/barış alanının ortasında. Adamın biri “Neden böyle bir tur yapıyorsunuz?” diye sordu. Asker de “İnsanlara buradaki durumu göstermek istiyoruz çünkü kimse farkında değil” dedi. Para için olduğunu sanmıyorum ama ilginç işte… Kazasız belasız tamamladık bu turu da. Güney Korelilerin gidemedikleri bir yeri gördük. Bakalım Seul’deki son günüm nasıl geçecek…
1
Çok heyecanlı, savaş başlatmadığın için sevindim 🙂
Bayağı yanmışsın bu arada, çok kıskandım!
Öpüyorum!
Tekrar beyazladim maalesef 🙂 HAdi katil bana da beraber yanalim
Merhaba. Ben de onumuzdeki hafta kore'de olacagim. Hizli trenin oldugu bir lunapark varmis. Oraya da ugradin mi? Bilgin varsa paylasir misin? Coskuonbas@hotmail.com